Op deze pagina vind je informatie over de verschillende glastechnieken die ik beheers zoals: 

glasfusen - glas in lood - zandstralen.


Glasfusen

Glasfusen of te wel glas samensmelten, bestaat nog niet zo heel lang. Het was namelijk erg moeilijk om glas samen te laten smelten als het niet dezelfde uitzettingscoëfficiënt heeft. Het glas knapte daardoor bij opwarmen of afkoelen. Pas toen twee glasfabrieken (Spectrum en Bullseye) zich gingen specialiseren op het compatibel maken van glas kreeg de glasfuse techniek een flinke boost. Inmiddels leveren meerdere fabrieken glas dat gefused kan worden. Echter kan het glas van deze verschillende fabrieken vaak niet met elkaar worden versmolten omdat ze verschillende uitzettingcoëfficiënten hebben.

Ik gebruik voornamelijk glas met coëfficiënt 96 (systeem 96) zoals spectrum dat aanbiedt. Steeds meer fabrikanten gaan ook glas leveren met die coëfficiënt. Hierdoor is een breed scala aan kleuren en mogelijkheden ontstaan. Bepaalde metalen kunnen in dit glas worden mee gesmolten. Door middel van glasfusen kunnen prachtige werken worden gerealiseerd om aan de wand te bevestigen, voor een raam te hangen of als object neer te zetten op een tafel, in de tuin of op een graf. Zie hieronder enkele voorbeelden

 Op het gebied van glasfusen geef ik regelmatig een cursus. Zie kopje cursussen bovenaan deze pagina.



 

Glas in Lood

Glas in lood bestaat uit gesneden glasstukken die in lood strips worden gevat. Het is een eeuwen oude techniek die stamt uit de tijd dat het nog onmogelijk was om grote glasplaten te maken. Op deze wijze kon er toch een groter oppervlakte worden voorzien met glas. Tegenwoordig worden er de mooiste creaties mee gemaakt omdat er een uitgebreid palet aan glas in lood materialen beschikbaar is. Zelfs panelen met zelf meegebrachte platte stenen heb ik al wel eens mogen maken. Ook ben ik bekend met de brandschilder techniek. Zie hieronder enkele voorbeelden.

 Op het gebied van glas in lood geef ik 1 keer per jaar een cursus. Zie kopje cursussen bovenaan deze pagina.


 

 


Zandstralen

Een afbeelding, logo, tekst etc. op glas maken kan door middel van zandstralen. Door middel van een computerprogramma en een snijplotter wordt de gewenste afbeelding, tekst etc. gesneden uit een stikkervel. Deze stikker wordt daarna geplakt op het glas. Al het overige glas wordt afgeplakt waarna het glas gezandstraald kan worden. Het zichtbare glas wordt nu dof en zo ontstaat de afbeelding of tekst op het glasobject. Zandstralen is niet hetzelfde als glas etsen of glas graveren. Deze werkzaamheden bied ik namelijk niet aan. Zie hieronder enkele voorbeelden.